Logo Design by FlamingText.com 

Pagina sarbatori-martisor

 Logo Design by FlamingText.com

Sarbatoarea Sfantului Valentin.
14 februarie.

Pagina muzicala
Wedding For The Flowers.
Sfantul Valentin s-a nascut in anul 175, la Interamna (Terni de astazi, in regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de catre Sfantul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de catre Papa Victor I, in anul 197.
Remarcabil propovaduitor al Evangheliei, facator de minuni si vindecator, a fost foarte iubit de catre credinciosii sai. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boala foarte grea. Cand s-a imbolnavit Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, acesta, urmand sfatului lui Frontanus, l-a chemat pe Episcopul Valentin la Roma. Cherimon suferea de o boala care ii schimonosea si ii contorsiona cumplit trupul. Dupa ce Sfantul Valentin a petrecut o noapte in rugaciune, Cherimon, complet sanatos, s-a aratat inaintea filosofului Craton, tatal sau. Atunci s-au botezat Craton si toata casa acestuia, impreuna si cu trei discipoli ai lui.

Sfantul Valentin al Ortodoxiei

Pe 30 iulie, Biserica Ortodoxa face pomenirea Sfantului Mucenic Valentin, episcopul Umbriei.

An de an, ziua de 14 februarie ne pune pe fiecare dintre noi, in calitate de crestini ortodocsi, in fata unui dublu paradox. In primul rand, de Valentine’s Day a auzit toata lumea, astfel incat, la o adica, oricine poate defini succint "sarbatoarea", in timp ce despre viata Sfantului Valentin nu cunoaste nimeni mai nimic.

In al doilea rand, multi sunt contrariati de faptul ca in aceasta zi nu intalnesc in Calendarul Ortodox niciun sfant care sa poarte acest nume. Intamplarea face ca nici Calendarul Romano-Catolic sa nu-l mai pomeneasca in aceasta zi, Sfantul Valentin fiind scos din calendar in 1969 din cauza ambiguitatii datelor referitoare atat la persoana sa, cat si la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfant. In prezent, la 14 februarie, catolicii ii amintesc pe Sfintii Chiril si Metodie.

www.crestinortodox.ro/

 

 

 

Se spune ca Valentin a fost un preot roman martirizat  in timpul persecutiei lui Claudius in anii 269-270 d.c. Tanar fiind, Valentin ii ajuta pe crestini in vremurile persecutiei. El a fost prins si bagat in inchisoare, unde a devenit un propovaduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. In timpul cat a stat in inchisoare el trimitea mesaje de imbarbatare prietenilor spunandu-le Amintiti-va de Valentin si Va iubesc.O alta varianta ne spune ca Valentin a fost un preot care casatorea cuplurile in secret, impotriva legii date de Imparatul Claudius care interzisese casatoria. Si in aceasta poveste el a fost dus la inchisoare deoarece refuzase sa treaca la credinta in zeii pagani. In inchisoare, el se imprieteneste cu fiica temnicerului pe care o convinge sa creada in Dumnezeu. In ziua executiei sale14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semneaza.Un lucru cert, ramane totusi faptul ca a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credinta sa in Dumnezeu.
14 februarie - ziua Sfantului Valentin
Ziua de 14 februarie a ramas o zi speciala in care il sarbatorim pe Sfantul Valentin. Aceasta se intampla cu o zi inainte de festivalul pagan in care se sarbatorea dragostea.In 496 Papa Gelasius schimba Lupercalia de la 15 la 14 februarie in incercarea sa de a stopa aceasta sarbatoare pagana. Biserica intelege ca nu este nimic rau in a sarbatori dragostea, ci doar elementele pagane care aduceau o insulta la adresa divinitatii. Lupercalia s-a sarbatorit in continuare, dar aceasta a ramas marcata ca ziua Sf.Valentin. Astfel, Valentin a inceput sa fie cunoscut ca fiind protectorul indragostitilor.
Lupercalia
Cand avea loc Lupercalia, sarbatoarea pagana, se obisnuia sa se scrie numele tuturor fetelor nemaritate, care apoi se introduceau intr-o cutie. Fiecare barbat extragea cate un astfel de biletel, iar fata aleasa devenea iubita lui pentru un an intreg.O practica similara a prins contur incepand cu secolul al 14-lea. In ziua de 14 februarie fiecare baiat alegea o fata care-I devenea iubita pentru o zi.  Aceasta se facea pentru a corespunde cu credinta ca imperecherea pasarilor (simbolul primaverii) are loc de ziua Sf. Valentin.
 

 
 
Valentine's Day este Ziua Îndrăgostiților în tradiția occidentală, care se sărbatorește pe data de 14 februarie.
Ziua comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiților galezi. În Franța, o țară tradițional catolică, Valentine's Day este cunoscută simplu drept Sfantul Valentin și este sarbatorită ca în restul țărilor occidentale.
În Danemarca și Norvegia 14 februarie este cunoscută ca „Valentinsdag”. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulți oameni își fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu partenerul de viață sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

În Suedia este numită ziua tuturor inimilor . Nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, așa că pe 14 februarie plantele și florile încep să crească. Ziua îndrăgostiților a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrările în vii și pe câmpuri. Este de asemenea spus ca păsările se căsătoresc în această zi. Cu siguranță, numai de curând este sărbătorită ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este tradițional 12 martie, ziua Sf. Gregor.
 
In Orientul Mijlociu și Africa

În Turcia, Valentine's day este numai Sfantul Gregor care se traduce în Ziua Inimilor Dragi/Dulci. În cultura persană (Iran), S este o zi dedicată iubirii și are loc pe 29B în calendarul solar jalali. Dată corespunzătoare calendarului gregorian este 17 februarie. S se sărbătorește în Marele Imperiu Persan deja din sec 20 i.e.n. În Egipt este o altă zi a iubirii pe data de 4, numită ziua iubirii egiptene.
Pe continentele americane[modificare.

În Brazilia, ziua înămoraților sau ziua ibubitului/iubitei este sărbătorită pe 12 iunie, când cuplurile își dau cadouri cum ar fi: ciocolată, felicitări și de obicei un buchet de flori. Aceasta a fost aleasă ca ziua înainte de Sfântul Anton, cunoscut aici ca sfântul căsătoriei, când multe femei singure realizează ritualuri populare pentru a găsi un soț bun sau iubit.
 
 
 
 

În Columbia, Ziua iubirii și a prieteniei este sărbătorită în a treia vinere și sâmbătă din septembrie, datorită scopurilor comerciale. În această țară, prietenul secret este o tradiție foarte populară, care presupune desemnarea fiecărui participant un destinatar a unui cadou secret (asemănător tradiției de Crăciun Moș Crăciun Secret) În Mexic, ziua iubirii și prieteniei este sărbătorită asemănător ca în Columbia dar pică in altă dată.
În Orientul Îndepărtat[modificare.

Datorită unui efort de marketing concentrat, Valentine's Day a apărut și în Japonia și Coreea ca o zi în care mai mult femeile și mai puțin bărbații dăruiesc bomboane, ciocolată și flori. A devenit ca o obligație ca multe femei să dăruiască ciocolată tuturor colegilor bărbați. În Japonia este cunoscut ca giri-choko, de la cuvintele giri – obligație și choko – ciocolată. Aceasta contrastează cu honmei-choko, ciocolata dată persoanei iubite. Prietenii (mai ales fetele) pot schimba intre ele in tomo-choko…tomo-prieten. Prin efort de marketing susținut, o zi reciprocă, Ziua albă a apărut. Pe 14 martie bărbații sunt așteptați să întoarcă favorul celor care le-au dat ciocolate de Ziua Îndragostiților. La început cadoul de retur trebuia să fie o bezea sau cioco albă, de unde si numele de Ziua albă. Însă acum lenjeria a devenit un cadou foarte comun. În cultura chineză, există un omolog al Zilei Îndrăgostiților numită Ziua Saptelor, potrivit legendei Ciobanului si Tesatoarei Menajera care s-au găsit în Rai în ziua a șaptea a lunei a șaptea a calendarului lunar.

În România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți este Dragobete care este sărbătorită pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul romanesc dragoste.
România a început să sărbătorească și Valentine's Day, deși deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradițională. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, instituții. Organizația naționalisă Noua Dreaptă condamnă sărbătorirea Valentine's Day în România ca fiind o activitate superficială, comercialistă, un kitsch importat din Occident.
 
Simbolurile zilei Sfantului Valentin - Semnificatii si traditii
Trandafirii de Sfantul Valentin
Una din cele mai populare flori din lume si un simbol incarcat de forta al zilei de Sfantul Valentin , trandafirul a reprezentat din vremuri imemoriale un subiect de inspiratie al poetilor si indragostitilor , semnificand , adesea , frumusetea , pasiunea si iubirea.
Legenda trandafirului a pornit de la o frumoasa fata pe nume Rodanthe , curtata de un mare numar de admiratori inflacarati care , insufletiti de o pasiune napraznica , au patruns in casa ispititoarei femei, punand la pamant usile de la intrare.Infuriata de aceasta fapta , zeita Diana a transformat-o pe Rodanthe intr-o floare, iar pe curtezanii ei in spinii de pe ramura acesteia.
Potrivit unei povesti populare in Roma antica , pe cand Cupidon purta o cupa cu nectar catre zeii Olimpului , cateva picaturi din pretiosul lichid au picurat pe pamant , tranformandu-se pe loc in frumoasele flori de trandafir.
Indragostitii din Anglia si America sunt incantati de faptul ca numele englezesc al trandafirului , "rose" , este format din aceleasi cuvinte ca si "Eros" , zeul iubirii.
Trandafirii rosii , florile favorite ale lui Venus , zeita iubirii , sunt simboluri consacrate ale dragostei si pasiunii . Mai multe despre trandafir si semnificatia culorilor acestuia in articolele : Legendele trandafirului , Trandafirul , simbolul iubirii .

Inimioarele de Sfantul Valentin
Inimile de culoare rosie , strapunse uneori de sageata lui Cupidon sunt simboluri traditionale ale zilei Sfantului Valentin.Inima reprezinta dragostea , iar metafora constand in daruirea inimii semnifica oferirea intregii vieti catre persoana iubita.Imaginea inimii in care este infipta o sageata semnifica riscul pe care si-l asuma orice indragostit , de a fi respins si a i se rani, in acest fel, inima.De asemeni, inimile strapunse de sageti simbolizeaza moartea , mereu iminenta , sau vulnerabilitatea iubirii.In unele interpretari , aceeasi reprezentare grafica este vazuta ca un simbol al uniunii sau contopirii dintre un barbat si o femeie.
In zilele noastre , inimioarele sunt prezente pe cartile postale de Sfantul Valentin , in baloanele sau pernutele avand forma de inima si in alte cadouri prilejuite de aceasta aniversare a dragostei.
Originea inimilor de Sfantul Valentin pare a se situa undeva in jurul secolului XII , cand oamenii, neinzestrati cu cunoasterea adevaratei functiuni anatomice ale inimii dar constienti de marirea pulsului in momentele in care cineva era suparat sau fericit , au inceput sa conceapa inima ca o sursa a emotiilor si sentimentelor.De asemeni, poetii au accentuat dintotdeuna rolul inimii in simtamintele de dragoste , astfel incat , odata cu trecerea timpului, iubirea si inima au devenit strans conectate in mintea si imaginatia oamenilor.
Populara expresie englezeasca " a purta inima cuiva pe maneca hainei" provine din traditia din Marea Britanie si SUA din anii 1800 , cand tinerii barbati obisnuiau sa isi agate pe maneci bucatele de hartie sub forma de inimi pe care erau scrise numele iubitelor lor.
Cupidon
Micutul inger inaripat si rautacios purtand numele de Cupidon este unul din cele mai faimoase simboluri ale zilei de Sfantul Valentin.In mitologia romana , Cupidon era descris ca fiu al lui Venus , zeita dragostei si era infatisat purtand un arc si o tolba cu sageti.Oricine era lovit de sagetile lui era condamnat sa se indragosteasca .
In mitologia greceasca , Cupidon era cunoscut sub numele de Eros, fiu al Afroditei, zeita greaca a dragostei.Atat in lumea antica romana , cat si in cea greceasca, Cupidon era descris ca un frumos tanar si nu ca un copilas grasut inzestrat cu aripioare.
In unele legende , se spunea ca oricine era nimerit de o sageata a lui Cupidon ii era sortit sa sa indragosteasca de cea dintai persoana pe care o zarea.Totodata, se considera ca sagetile iubirii avea darul invizibilitatii, astfel incat nici un muritor sa nu poata fi constient de subtilul atac al lui Cupidon.
 
Pasarile iubirii si porumbeii
Pasari a caror simbolistica , pierduta in negura vremurilor , isi are originea in credinta ca ele isi gasesc perechea in ziua de 14 februarie.Totodata , porumbeii si pasarile iubirii semnifica inocenta si puritatea iar , atunci cand sunt reprezentate sub forma unei perechi , sugereaza tandretea si forta iubirii dintre doi indragostiti.
Se spune ca albastrele pasari ale iubirii si-au castigat numele datorita faptului ca , atunci cand sunt in perechi , isi contopesc trupurile asemeni unui cuplu de indragostiti.Exista, in acelasi timp, superstitia ca aceste pasari nu pot supravietui mortii perechii lor.
O trasatura specifica porumbeilor este extrema fidelitate fata de partener.Spre deosebire de majoritatea vietuitorelor de pe pamant , porumbeii raman credinciosi perechii lor de-a lungul intregii vieti.Potrivit unui mit , zeita romana Venus considera porumbeii ca fiind fiinte sacre tocmai datorita acestui atasament dintre membrii cuplului.Uneori, ganguritul porumbeilor este asemuit cu adevaratul limbaj al iubirii.