*

Logo Design by FlamingText.com

 Time in Bucharest

 Light Blue Pointer

 

 

 Time in Bucharest

Prezentare generala, informatii diverse,stiri, video personale.

 

 

Image

 

Romania este un stat situat in sud-estul Europei. Se învecinează cu Ucraina şi Republica Moldova în nord şi est, Ungaria şi Serbia la vest şi Bulgaria la sud. În sud-est, România are o porţiune de coastă care îi oferă acces la Marea Neagră. Este una dintre cele mai mari tari din zona, dupa Rusia, Ucraina si Polonia. Se intinde pe o suprafata de 237.500 km. si numara o populatie de circa 23.000.000 de locuitori. Cetatenii de nationalitate romana, reprezinta circa 89 % din populatia tarii si este, preponderent, de rit ortodox.
Limba oficiala este limba romana, vorbita pe tot teritoriul tarii, singura limba neolatina din acest spatiu european. Romania este o republica si serbeaza Ziua Nationala la 1 Decembrie. Din 1989, dupa caderea regimului comunist, este un stat democratic.
Forma sa rotunda, pune in evidenta un relief variat, dominat de lantul, bogat in paduri, al Muntilor Carpati. Dincolo de acestia, se intind dealuri cu livezi si vii, podisuri si campii fertile. Fascinatia peisajului este completata de mirifica Delta formata de fluviul Dunarea la varsarea sa in Marea Neagra.
 
Romania si frumusetile ei..
 
Capitala tarii este Bucuresti, aflat in sudul tarii, traversata de raul Dambovita, oras cu o populatie de circa 2.300.000 de

locuitori. Alte mari orase ale tarii sunt: Iasi , Suceava si Galati (in Moldova), Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea, Arad (in Transilvania), Craiova (in Oltenia) Pitesti ( in Muntenia), Constanta (in Dobrogea) ecc.
Granitele Romaniei de astazi includ o mare parte din teritoriul statului antic Dacia. In vremea lui Burebista aceasta cuprindea si vaste teritorii la sudul Dunarii, la rasarit de Nistru si la vest de Tisa (pana la Alpi. Sub regele dac Decebal, Dacia era deja in mare parte cucerita de romani, care aveau control asupra teritoriilor de la sud de Dunare (Moesia şi Dardania), asupra Panoniei (intre Tisa şi Alpi) si a regiunii sudice dintre cursul inferior al Prutuluisi Marea Azov. Dacia lui Decebal a fost si ea in mare parte ocupata de catre Imperiul Roman, in anul 106 (imparatul Traian) care ulterior s-a retras din Dacia nord-dunareană in perioada 270-275 (sub imparatul Aurelian).
In Evul Mediu, populatia de pe teritoriul actual al Romaniei traia în trei principate distincte: Tara Romanească, Moldovasi Transilvania. In secolul 18, primele doua (Moldova 1711, Tara Romaneasca 1716) au fost vasale Imperiului Otoman, dar aveau autonomie interna, perioada cunoscuta ca perioada domnitorilor fanarioti. Transilvania apartinea Ungariei, apoi Imperiului Otoman, apoi Imperiului Austro-Ungar, dar având de asemenea o autonomie largă.
Statul modern roman a fost creat prin unirea dintre principatele Moldovei si Tarii Romanesti, in anul 1859, odată cu alegerea concomitenta ca domnitor in ambele state a lui Alexandru Ioan Cuza. Romania a devenit independentă in urma participării la razboiul ruso-turc din 1877-1878.
Tara si- a marit teritoriul ca urmare a celui de-al doilea razboi balcanic, cand, in urma Pccii de la Bucuresti (1913), se obtine Cadrilaterul , si a Primului Război Mondial, cand Transilvania, Bucovina şi Basarabia sunt obtinute, in cea mai mare parte, prin aplicarea politicii "autodeterminarii natiunilor" (principiile wilsoniene, cu initiative locale şi plebiscite), dar avand ocazional aspectul unor campanii militare (1918-1919).
Basarabia, Bucovina de nord si Tinutul Herta au fost incorporate Uniunii Sovietice în 1940, recuperate in anul 1941 si apoi, din nou incorporate in Uniunea Sovietica, în anul 1944, iar astazi se află in componenta Republicii Moldova si a Ucrainei. In anul 1940, Cadrilaterul a fost restituit Bulgariei.
Dupa cel de-al Doilea Război Mondial, Romania a devenit o tara comunista, sub influenta Uniunii Sovietice - contracarata, dupa. 1965, de o varianta autohtona de regim comunist, ocazional, in probleme de politica externa, in opozitie cu URSS. Regimul a rămas indepărtat de orice altă tentativă de reforma interna, intorcandu-se la abordari dogmatice autoritare, cu manifestari represive, pe masura ce era confruntat cu politicile de Perestroika.
In decembrie 1989, la capătul unei serii de evenimente sangeroase, regimull politic comunist s-a prăbuşit
Romania celebreaza Ziua Nationala la 1 Decembrie, data ce aminteste de Marea Unire din 1918, cand s-a desavarsit unitatea statului roman.
Astazi, Romania este un stat liber .Din ianuarie 2007, face parte din Uniunea Europeana.De pe site- ul: http://ro.wikipedia.org
 
Regii Romaniei moderne.
Judetele (in ordine alfabetica):
Alba, Arad, Arges, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov,Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi,Cluj, Constanţa, Covasna,Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa,Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş,Neamţ, Olt,Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu,Suceava,Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui,Valcea
Bucuresti este Capitala Romaniei si,in acelasi timp,cel mai mare si important oras din tara.Numele isi are originea intr-o veche legenda romaneasca despre ciobanul BUCUR care si-ar fi asezat intre coline stana de oi.Orasul este traversat de doua rauri:Dambovita si Colentina (ultimul formeaza o salba de lacuri,majoritatea inconjurate de parcuri.Desi este asezat intr-o zona de campie,Bucurestiul este dominat de o serie de coline:Dealul Cotroceni,Dealul Spirii,Dealul Mitropoliei sau Dealul Radu Voda.Populatia depaseste 3 milioane,iar clima este temperat-continentala.
Dezvoltarea economica ia amploare in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu (1688-1714) Secolul al XVIII-lea esta marcat de dominatia Fanariotilor-domnitori de origine greaca,provenind din cartierul Fanar din Istambul.In aceasta perioada se dezvolta breslele,iar numarul negustorilor creste din ce in ce mai mult.Apar noi institutii publice ,hanuri,fabrici si magazine.Majoritatea strazilor din zona Lipscani poarta numele breslelor de odinioara-Gabroveni,Selari,Sepcari,Blanari,Bacani,Zarafi sau Cavafi.
O data cu unirea Tarii Romanesti cu Moldava,sub conducera lui Alexandru Ioan Cuza, pe 24 ianuarie 1859 Bucurestiul devine Capitala Principatelor Romane.Orasul este martor al unor evenimente importante -formarea primului guvern national,condus de Barbu Catargiu (1862),crearea Primariei(1864),incoronarea primului Rege al Romaniei,Carol I de Hohenzollern(1881).Aceasta perioada constituie un reper decisiv pentru noul stil arhitehtonic al Bucurestiului-care incepe sa se prefigureze drept MICUL PARIS al Europei orientale...in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial,Bucurestiul sufera distrugeri datorate bombardamentelor.Pe 30 decembrie 1947,Palatul Regal este martorul abdicarii fortate a regelui Mihai de Hohenzollern.In aceeasi zi Romania este proclamata republica si intra in sfera de dominatie a Uniunii Sovietice.

1808: negustorul Manuc Bey construieste Hanul lui Manuc; aici se va semna la 1812 Tratatul de la Bucuresti dintre Rusia si Turcia.
1848: pe Dealul Spirii are loc o sangeroasa batalie intre armata otomana si pompierii romani.

1854: este inagurata Gradina Cismigiu.
1857: Bucuresti primul oras din lume care introduce iluminatul cu petrol lampant.
1860: incepe pavarea strazilor cu piatra cubica ,in locul bolovanilor de rau.
1868: este inagurata Casa Capsa -una dintre primele cofetarii si restaurante moderne din Europa,loc legendar de intalnire a protipendadei bucurestene.
1872: se da in exploatare prima linie de tranvai cu cai (tramcar) retrase din circulatie in 1929.
1872: se inaugureaza Gara de Nord (denumita atunci Gara Targovistii) si se da in exploatare linia ferata Bucuresti-Ploiesti.
1882: seintroduce iluminatul electric.
1888: este inaugurata cladirea Atheneului Roman -donatii publice ,al carei slogan era ,,dati un leu pentru Atheneu,,.
1893: este construit Palatul Cotroceni ,inconjurat de un parc cu vegetatie bogata.
1900: se da in functiune Palatul Postelor,azi Muzeul National de Istorie a Romaniei.
 
 
 
 
Romania-imagini pitoresti, castele.
Regiunile istorice:Dobrogea; Moldova; Transilvania: Banat | Crişana | Maramureş' Muntenia |Oltenia | Banatul de Severin | Terra Fagaras.
 
Romania-castele.
Unul dintre cele mai impunătoare monumente istorice ale României se află în Pasul Bran-Rucăr. Astfel, Castelul Bran se situează la aproximativ 30 de kilometri de oraşul Braşov, pe şoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu şi care leagă Braşovul de Câmpulung Muscel, prima capitală a Ţării Româneşti, acolo unde se întâlnesc Munţii Piatra Craiului cu masivul Bucegi.
Prima atestare documentară a Castelului Bran este reprezentată de un act emis la 19 noiembrie 1377 ce către regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, braşovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatră la Bran.
Între anii 1419-1424, cetatea devine proprietatea unui alt rege ungar, Sigismund, acesta fiind aliatul domnului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân, împotriva turcilor.
La sfârşitul secolului al XV-lea, fortificaţia a fost subordonată autorităţii comitetului secuilor, trecând sub conducerea voievodatului Transilvaniei în timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Legătura lui Vlad Ţepeş cu Branul a fost consemnată tot în această perioadă. Mai precis, Iancu de Hunedoara l-a însărcinat după pierderea tronului pe domnul Ţării Româneşti cu apărarea trecătorii spre Transilvania, trecătoare străjuită de cetate.
Istoria Castelului Bran continuă, iar la data de 1 decembrie 1920, Consiliul orăşenesc al Braşovului donează acest castel Reginei Maria a României Mari, ca un simbol al recunoştinţei datorat contribuţiei sale la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.
Castelul a fost restaurat în perioada 1920-1927 sub conducerea arhitectului Curţii Regale, Carol Liman. În timpul Reginei Maria, Castelul Bran a cunoscut perioada sa de glorie ca reşedinţă regală, fiind unul dintre locurile sale preferate. De asemenea, ghidul îi informează pe turiştii dornici de poveşti că inima Reginei Maria a fost îngropată, pentru o scurtă perioadă de timp, la Bran.
Deşi în anul 1938, fiica Reginei Maria, Principesa Ileana, primeşte prin testament acest Castel, în 1948 familia regală a fost alungată din ţară de către regimul comunist, iar Castelul Bran a devenit proprietatea statului român.
La zece ani după instalarea regimului comunist în România, Castelul Bran a fost deschis ca muzeu de istorie şi artă feudală. Starea de degradare a Castelului a dus la închiderea acestuia în anul 1987 şi la redeschiderea sa abia în anul 1993, ca urmare a lucrărilor de restaurare.
Motivul principal pentru care turiştii străini aleg să viziteze Castelul Bran este reprezentat de legenda care s-a creat în jurul acestuia. Astfel, cea mai reprezentativă legendă a Transilvaniei, cea a lui Dracula sau a lui Vlad  Ţepeş, este legată incontestabil de Castelul Bran.
Mitul Contelui Dracula are la bază romanul de ficţiune „Dracula”, apărut în Marea Britanie, în 1897, avându-l ca autor pe scriitorul irlandez Bram Stoker. Personajele din romanul „Dracula” sunt rezultatul fanteziei autorului, dar faptele Contelui Dracula şi sfârşitul acestuia au la bază credinţele populare legate de existenţa unor forţe ale răului, precum vampirii sau strigoii.
Domnitorul Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş, a fost asociat cu Dracula, deşi datele istorice nu confirmă prezenţa îndelungată a acestuia la Castelul Bran. Cu toate acestea, zona este promovată prin intermediul imaginilor unui vampir, care se hrănea cu sângele duşmanilor.
 
http://www.historia.ro/exclusiv_web/destinatii-istorice/articol/castelul-bran-istorie-mit
 
Castelul Peles din Statiunea Sinaia a fost construit la dorinta primului rege al Romaniei, Regele Carol I (1866 – 1914), pentru a-i servi drept resedinta de vara. Castelul a fost construit in afara perimetrului localitatii Podul Neagului, localitate ce ulterior tot la dorinta regelui in anul 1874 va primi numele de Sinaia. Castelul a fost construit intre anii 1873 – 1914, pe un teren retras si pitoresc de 1000 de hectare numit Piatra Arsa sau Mosia Sinaia achizitionat personal in anul 1873. Castelul Peles este unul cele mai importante cladiri istorice din Romania, avand caracter de unicat si este, prin valoarea sa artistica, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa.
ttp://www.turismland.ro/castelul-peles-sinaia/
 
CETATEA HUNEDOARA, CETATEA HUNIARZILOR,
CASTELUL CORVINESTILOR
Incorporand o fortificatie de piatra din secolul al XIV-lea, castelul este rezultatul a doua etape de constructie, in vremea lui Ioan de Hunedoara (prima jumatate a secolului al XV-lea), ce transforma edificiul militar intr-o resedinta carecteristica stilului gotic, faza tarzie, avand ca model cele mai evoluata tipare de arhitectura militara si civila ale momentului. Numeroase elemente renascentiste au fost adaugate in vremea lui Matia Corvin si a lui Gabriel Bethlen, in doua faza de constructie din secolele al XV-lea si al XVII-lea, ultimele elemente constructive apartinand secolului al XVIII-lea. Aspectul general actual se datoreaza lucrarilor de restaurare din secolele al XIX-lea se al XX-lea.
http://www.traseeromania.ro/cetatea-hunedoara-cetatea-huniarzilor-castelul-corvinestilor/
Castelul "Iulia Hasdeu" este un castel din municipiul Câmpina, Muntenia, România, construit între anii 1893 și 1896.Muzeul a fost construit pentru comemorarea fiicei lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, care a murit la 19 ani de tuberculoză. Iulia Hasdeu, o tânără considerată genială, a fost și primul român care a absolvit facultatea Sorbona din Paris.Vizitatorii care trec pragul muzeului pot admira portretele membrilor familiei Hasdeu, obiectele familiei Hasdeu, fotografii și documente originale, mobilierul vechi de peste un secol, manuscrise și colecții ale revistelor conduse de marele filolog ori la care acesta a colaborat, ediții princeps ale cărților savantului, precum și tablouri valoroase semnate de pictori renumiți precum Sava Henția, Nicolae Grigorescu, G.D. Mirea sau Diogene Maillart.
 
Castelul Sturdza din Miclauseni, cunoscut si sub denumirea de Palatul Sturdza, este unul dintre cele mai deosebite si importante monumente istorice din judetul Iasi. Acesta se gaseste in localitatea Miclauseni, pe drumul national DN28, intre Roman si Targu Frumos, la o distanta de aproximativ 65 km de orasulIasi.
Descriere Castelul de la Miclauseni
Castelul Sturdza, o constructie ce impresioneaza prin stilul athitectural neogotic, a capatat infatisarea pe care o are in prezent intre anii 1880 – 1904, datorita efortului sustinut al lui Gheorghe Sturdza si a sotiei sale, Maria Sturdza. Castelul, aflat in prezent sub proprietatea Mitropoliei Moldovei si a Bucovinei, a fost inclus pe lista celor mai importante monumente istorice din tara noastra in anul 2010, alaturi de Manastirea Miclauseni.
Istoria Castelului Sturdza incepe cu mult timp inainte ca acesta sa fie reconstruit de catre familia Sturdza, mai exact pe la inceputul secolului al XVII-lea, cand un mare vistier al acelor vremuri, Simion Stroici si-a ridicat la Miclauseni un conac, lasat mai apoi drept mostenire familiei Sturdza. Conacul a fost restaurat pentru prima data in anul 1752, de catre Ioan Sturdza. Pe atunci, constructia, ce avea douazeci de camere dispuse pe cele doua etaje ale sale, era un conac renumit in intreg domeniul. In jurul anului 1821, fiul lui Ioan Sturdza, Dimitrie, a extins mosia conacului, ridicand chiar si o biserica, in apropierea castelului. Acestea erau inconjurate de un parc intins pe aproape 40 hectare, amenajat in stil englezesc. Conacul a fost refacut ulterior de catre Gheorghe Sturdza, care a ridicat pe locul fostului conac inedita constructie in stil neogotic, arhitectura sa fiind inspirata de cea a Palatului Culturii din Iasi si a Palatului Domnesc din Ruginoasa. Castelul detinea numeroase colectii de carti si documente valoroase ale vremii, tablouri, bijuterii, mai multe costume medievale, arme si multe alte obiecte. De-a lungul timpului, castelul a cunoscut si perioade mai putin faste, in perioada primului razboi mondial jucand rolul unui spital militar, iar in perioada celui de-al doilea razboi mondial fiind parasit si devastat de soldatii armatelor rusesti, care au distrus de asemenea majoritatea obiectelor ce se gaseau in interiorul acestuia. Ultima mostenitoare a castelului, Elena Cantacuzino, ce s-a calugarit spre sfarsitul vietii sale a donat castelul, biserica si parcul care le inconjura Episcopiei Romanului, insa evenimentele neplacute nu s-au oprit aici. In vremea regimului comunist, asezarea a fost transformata in depozit de explozibil, iar apoi in sediu al unui centru de plasament, degradandu-se treptat, in tot acest timp. Abia in anul 2001, castelul a fost revendicat de catre Mitropolia Moldovei si a Bucovinei, incepand ulterior si restaurarea sa. Avand ca model vechile fotografii ale castelului, acesta a fost refacut intocmai dupa modelul initial, intr-un stil arhitectural neogotic, cu elemente baroce.
Castelul Sturdza impresioneaza in prezent prin infatisarea sa, impodobita cu diverse decoratiuni realizate cu multa pricepere si pasiune. Incaperile, decorate cu diverse motive florale si geometrice, cu steme inspirate din blazonul familiei Sturdza, cu picturi, armuri medievale, proverbe latinesti, inscrise pe pereti, ofera o nota de eleganta intregii cladiri, ce are capacitatea de a incanta negresit ochii turistilor ce trec pe aici.
http://www.turismland.ro/castelul-sturdza-miclauseni
 

 

Video personale

 
 

Video personale-peisaje

 

Video personale -Romania ortodoxa.

 

 

 

 

 

 


 


Romania