Logo Design by FlamingText.com

 

 

 

 
*

 

Pământ fierbinte
În înfocata lavă bătrânul tău vulcan
mai plânge încă pe vremuri ce-s apuse,
topind fulgii din neaua ce amintesc un an,
în care se rosteau cuvintele nespuse.
Lumina-n ochi sclipea, scânteia a aprins
când cerul a deschis seninul sau azur,
un gând îndepartat din munte s-a desprins
şi s- a oprit uitând trecutul sau mai dur.
Prin chiparoşii verzi învolburata mare,
privea soarele vesel cu templul tău glumind,
fierbinte e pamamtul şi stanca înca doare,
la gândul unor vremuri ce au murit vorbind.
Ridic a mea privire pierdută- n a ta vale,
spre neaua de pe munte de lavă- nflacarat,
iar soarele-a topit răul ce-ţi stă în cale,
fierbinte e pamântul pe care am calcat.

 

Marilena Rodica Chiretu

 

Rovente terra
Nell’ affocata lava del vecchio vulcano,
scorrevano tacite le lacrime del tempo,
scogliendosi i fiocchi del suo manto strano,
che stava raccontando un altro contrattempo.
Brillavano gli occhi nelle scintille accese,
il cielo nel barlume aprì il suo azzurro,
un pensier remoto dal monte già discese,
e si fermò lieto nel mondo meno duro.
Il mare gorgogliante tra il verde dei cipressi,
il vento con il sole giocava tra i templi,
rovente è la terra, i sassi son gli stessi,
rimasti dagli anni dei tormentati tempi.
Alzo stupito sguardo dal verde della valle,
verso il bianco monte dal rosso affiammato,
nel sole abbagliante dimentico il male,
nella rovente terra che sempre ho amato!
Marilena Rodica Chiretu

 


Republica Italiană sau Italia este o ţară în sudul continentului Europa, ce constă în principal dintr-o peninsulă în formă de cizmă şi două insule mari în Marea Mediterană, Sicilia şi Sardinia. În partea sa nordică, Italiei îi revin o parte a munţilor Alpi, zonă în care se învecinează cu Franţa, Elveţia, Austria şi Slovenia.
Istoria Italiei este probabil cea mai importantă în privinţa dezvoltării culturale şi a dezvoltării sociale din mediterană. Ţara a fost o gazdă pentru importante activităţi în timpurile preistorice, şi de aceea săpături arheologice pot fi găsite în multe regiuni: Lazio şi Toscana, Umbria şi Basilicata. După Magna Graecia, Civilizaţia etruscă şi Imperiul Roman care a venit să domine acestă parte a lumii, au urmat Evul Mediu Umanismul şi Renaşterea, care au ajutat mai apoi la formarea filozofiei şi artei europene. Oraşul Roma conţine unele dintre cele mai importante exemple de Baroc.
Italia în era modernă a devenit un stat-naţiune efectiv - pe 17 martie, 1861 - când statele peninsulei şi Cele două Sicilii au fost unite de către regele Victor Emmanuel II din dinastia de Savoia. Arhitectul unificaţiei italiene, oricum, a fost Contele Camillo Benso di Cavour, primul ministru al lui Victor Emmanuel. Roma însăşi a râmas un deceniu sub Papalitate, devenind parte a Regatului Italiei doar pe 20 septembrie, 1870, data finală a unificării italiene. Vaticanul este acum o enclavă independentă înconjurată de Italia, ca şi San Marino.
Italia participă alături de Antantă în primul război mondial.
Dictatura fascistă a lui Benito Mussolini care a început în 1922 a condus la o alianţă dezastroasă cu Germania şi cu Japonia numită Axa Berlin-Roma-Tokio (Puterile Axei) şi la înfrângerea ultimativă a Italiei în cel de-al doilea război mondial. Pe 2 iunie, 1946 un referendum asupra monarhiei a rezultat în stabilirea Republicii Italiene, care a dus la adoptarea unei noi constituţii pe 1 ianuarie, 1948. Membrii familiei regale au fost trimişi în exil datorită asocierii lor cu regimul fascist.
Italia a fost membră fondatoare a NATO şi a Uniunii Europene, şi s-a alăturat grupului de creştere a unificării politice şi monetare din Europa de Vest, incluzând introducerea Euro în 1999.
Italia consistă predominant dintr-o peninsulă (poreclă Stivale) care se extinde în Marea Medtiterană, unde împreună cu două mari insule Sicilia şi Sardinia(Sardegna)creează diferite părţi ale mării, ca şi Marea Adriatică la nord-est, Marea Ionică la sud-est, Marea Tireniană la sud-vest şi în final Marea Linguriană la nord-vest.
Munţii Apenini (Monti Appennini) din centrul peninsulei, merg spre est, unindu-se cu Alpii, care apoi formează un arc, închizând Italia în nord. Aici se află şi o lagună aluvionară mare, Laguna Po-Veneţia, străbătută de Râul Po şi de mulţi afluenţi ai săi, care curg dinspre Alpi, Apenini şi Dolomiţi. Alte râuri cunoscute sunt Tiberul (Tevere), Adige şi Arno.
Cel mai înalt punct al Italiei este Muntele Alb (Monte Bianco) cu 4,807 m, dar Italia este mai ales asociată cu doi faimoşi vulcani: acum adormitul Vezuviu (Vesuvio) în apropriere de Napoli şi activul Etna în Sicilia.
Limba oficiala- Italiana.
Capitala- Roma.
Sistem politic- Republica.
Suprafata-301.230 km²
Populatie- 58.057.477
Independenta - Unificarea Italiei-17 martie 1861.
Imn national- "Fratelli d'Italia “
Nota:
Mai multe limbi sunt oficiale în diverse regiuni: germana şi ladina în Tirolul de Sud, slovena în Friuli-Venezia Giulia şi franceza în Valle d'Aosta.DIVERSITATE DE AMBELE PARTI ALE APENINILOR
Italia a modelatcultura Europei ca nici o alta tara ,incepand din Antichitatea Latina, dar inca si mai pregnant din Evul Mediu si Renastere.
Timp de secole, cultura italiana a fost precursoarea progresului si a gandirii noi in Europa. Toate formele moderne de comert si administrare de fonduri s-au dezvoltat la sud de Alpi. Aici cultura urbana  a inflorit  dupa tumultul marilor migratii.
Analiza critica  a Antichitatii  a inceput in Italia; la fel si dezvoltarea stiintei si a culturii la cel mai inalt nivel-un concept care a inceput in Evul Mediu si continua si azi.Lucrarile lui Donatello, Michelangelo, Leonardo sau Rafael au avut o influenta care s-a extins mult dincolo de tara natala.

 

Informatii Italia.
Date Istorice Generale

753 iHr
Conform legendei,Roma a fost intemeiata de Romulus si Remus
509 iHr
Infiintarea republicii
27 iHr
Augustus ,primul imparat
395 d.Hr
Divizarea Imperiului Roman
476
Ultimul imparat detronat;aderea Imperiului Roman de Apus.
553
Italia su dominatie Bizantina
568
Longobarzii  invadeaza Italia
774
Anexarea Imperiului Longobard de catre imperiul lui Carol cel Mare
800
Papa Leon al  III incoroneaza pe Carol cel Mare imparat roman
962
Otto cel Mare  primul imparat al Sfantului Imperiu Roman
1519
Carol V e incoronat imparat romano-german
1521-1559
Habsburgii inving Franta in cateva razboaie,preluand stapanirea asupra
Italiei
1713
Casa de Habbsburg domneste in Italia
1797
Napoleon Bonaparte cucereste Italia
1814-1815
Italia se supune din nou Habsburgilor
1861
Infiintarea Regatului Italiei
1915-1918
Italia intra alaturi  de Aliati in Primul Razboi Mondial
1922
Mussolini devine prim-ministru
1929
Italia si Vaticanul pun capat conflictului
1936
Italia cucereste Ethiopia
1940
Italia intra de partea Germaniei  in Al Doilea Razboi Mondial
1943
Armistitiu cu aliatii
1947
Adoptarea unei noi Constitutii
1957
Semnarea tratatelor de la Roma privind infiintarea CE
1978
Rapirea si uciderea  primului-ministru Aldo Moro
1984
Reglementarea relatiei dintre Biserica de stat,inlocuind Tratatul de la
Laterano din 1929
1993
Investigarea  unui caz de coruptie dezvaluie legaturi ale politicienilor cu
Mafia
2001
Victorie in alegeri  a lui Silvio Berlusconi:Forza Italia
2002
Euro devine moneda oficiala
2006
Romano Prodi devine prim-ministru
2008
Berlusconi redevine prim-ministru
 
 
Italia este bine cunoscută pentru arta şi cultura sa, precum şidatorită nenumeratelor ei monumente, printre care se numără Turnul din Pisa şi Colosseumul roman, dar şi pentru mâncarea sa (pizza, pasta, s.a.m.d.), vin, stilul de viaţă, eleganţă, design, cinema, teatru, literatură, poezie, arte vizuale, muzică (mai ales de operă), sărbători, şi în general pentru gust.
Mişcările artistice ale Renaşterii şi barocului a apărut în Italia între secolele al 14-lea şi al 15-lea, respectiv la sfârşitul secolului al 16-lea, determinând o adevărată revoluţie artistică în Italia, mai întâi, în Europa ulterior şi apoi în întreaga lume.
Genurile literare care au înflorit în Italia, aşa cum sunt poezia lui Petrarca, Tasso şi a lui Ariosto, respectiv proza lui Dante, Boccaccio, Machiavelli şi a lui Castiglione, au exercitat o influenţă durabilă în dezvoltarea culturii vestice, la fel ca şi pictura, sculptura şi arhitectura, la care au contribuit artişti extraordinari ca Leonardo da Vinci, Raffaello, Botticelli, Fra Angelico şi Michelangelo.
Influenţa muzicală a compozitorilor italiani ai epocii baroce, precum Monteverdi, Palestrina şi Vivaldi s-a dovedit a fi remarcabilă. Mai târziu, în secolul al 19-lea, opera romantică italiană (gen muzical "inventat" de asemenea de italieni) a excelat datorită compozitorilor Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi şi Giacomo Puccini.
Artiştii, scriitorii, regizorii, arhitecţii, compozitorii şi designerii contemporani italieni contribuie semnificativ la cultura vestică.
Fotbalul este principalul sport naţional. Italia a câştigat Cupa Mondială de Fotbal de patru ori: în 1934, 1938, 1982 şi 2006. Seria A a campionatului italian de fotbal a dat unii dintre cei mai buni jucători de fotbal la nivel mondial. Cele mai cunoscute echipe sunt A.C. Milan şi Inter Milano FC din Milano, A.S. Roma şi S.S. Lazio din Roma, Juventus din Torino şi Fiorentina din Florenţa.
 
 

Statul Vatican

 
Perioada optima de vizitare Vaticanul si imprejurimile pot fi vizitate tot anul. Sezonul de varf e in lunile mai si iunie, precum si in septembrie si octombrie. Numere de urgenta Politie si salvare 113
Asistenta rutiera 116
(Automobil Clubul Italian ACI) http://sobisturism.ro/informatii-italia/Istituzioni
 
Indirizzi utili
AMBASCIATA ITALIANA A BUCAREST
Indirizzo: Str. Henri Coanda 9 - 010667 Bucarest
Telefono: +40 21 3052100
Fax: +40 21 3120422
E-mail:  \n ambasciata.bucarest@esteri.it Sito web: www.ambbucarest.esteri.it
CONSOLATO ITALIANO A BUCAREST
Indirizzo: Str. Arch. Ion Mincu 12 - 011358 Bucarest
Orari: 9.00-13.30 dal lunedì al venerdì
Telefono: +40 21 2232424
Fax: +40 21 2234550
E-mail:  \n consolato.bucarest@esteri.it Sito web: www.ambbucarest.esteri.it
Aree di competenza: Arges, Bacau, Botosani, Braila, Brasov, Bucaresti, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Valcea, Vaslui e Vrancea
CONSOLATO ITALIANO A TIMISOARA
Indirizzo: Str. Putna 6 - 300593 Timisoara
Orari: 9.30-13.30 dal lunedì al venerdì
Telefono: +40 256 408630
Fax: +40 256 221257
E-mail:  \n consolato.timisoara@esteri.it Sito web: www.constimisoara.esteri.it
Aree di competenza: Timis, Caras Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mures, Bistrita Nasaud, Maramures, Satu Mare, Salj, Cluj, Bihor e Arad
VICE CONSOLATO ONORARIO ITALIANO A CLUJ NAPOCA
Indirizzo: Str. Anatole France 1 - Cluj Napoca
Orari: 9.00-11.00 dal lunedì al venerdì
Telefono: +40 264 441506
Fax: +40 264 441507
E-mail:  \n paslaruradu@yahoo.com
VICE CONSOLATO ONORARIO ITALIANO A CRAIOVA
Indirizzo: Str. Romul,  bl C2 - Craiova
Telefono: +40 351 185197
Fax: +40 351 185197
E-mail:  \n vicecons.craiova@esteri.it
VICE CONSOLATO ONORARIO ITALIANO A PIATRA NEAMT
Indirizzo: Str. Petru Rareş, Bl. 2A - Piatra Neamt
Orari: 12.00-16.00 di martedì e giovedì
Telefono: +40 233 281551
Fax: +40 233 281782
E-mail: \n segreteria@vconsneamt.ro
CORRISPONDENTE CONSOLARE ITALIANO A PLOIESTI
Indirizzo: Str. Corneliu Botez 3 - Bucarest
Telefono +40 244 343884
Fax: +40 244 340432
CORRISPONDENTE CONSOLARE ITALIANO A COSTANZA
Indirizzo: Str. Gherea Constantin Dobrogeanu 4 - CostanzaCORRISPONDENTE CONSOLARE ITALIANO AD ARAD
Indirizzo: Bd. Decebal 1 -Arad
Telefono +40 257 230112
Fax: +40 316 900637
CORRISPONDENTE CONSOLARE ITALIANO AD ORADEA
Indirizzo: Str. Paleului 2, ap.41 - Oradea
Telefono +40 259 476881
Fax: +40 259 476881
CORRISPONDENTE CONSOLARE ITALIANO AD ALBA
Indirizzo: Bd. Transilvania 2 - Alba Iulia
Telefono +40 258 817088
Fax: +40 258 817088
CORRISPONDENTE CONSOLARE ITALIANO A BAIA MARE
Indirizzo: Bd.Unirii 40 - Baia Mare
Telefono: +40 262 207001
Fax: +40262 207005
CORRISPONDENTE CONSOLARE ITALIANO A SATU MARE
Indirizzo: Str. Decebal 5 - Satu Mare
Telefono: +40 261 712771
Fax: +40 261 750364 CORRISPONDENTE CONSOLARE ITALIANO A IASI
Indirizzo: Str. Vasile Conta 1 - Iasi
Telefono: +40 744 635709
ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA "VITO GRASSO"
Aleea Alexandru nr.41, sector 1, 011824 - Bucuresti
Tel: 0040.21.2310880; 2310885; 87; 91
Fax: 0040.21.2310894
E-mail: iicbucarest@esteri.it ;
www.iicbucarest.esteri.it  
 
 

Video personali.

 
 
 
 
 
Alla  Sicilia
Sei nata dalla lava dei forti desideri,
siciliana terra  macchiata dai dolori,
intrecci i ricordi sui lunghi sentieri
spuntati negli anni dei teneri amori.
Nascosta tra le acque parli al mare,
spegni col sole le lacrime del monte,
il cielo ti dipinge l’azzurro per domani,
   la palma bacia la tua vecchia fronte .
Vorrei portarti qui a casa mia,
 ornarmi il volto del vestito passionale,
sentire gli accordi della melodia
che anneghi il veleno del tuo il male.
Lontana terra  di rime affocate
porta da te il sogno del Mar Nero
per galleggiare su onde colorate
delle tue labbra di paese fiero…
Marilena